Het Scientology Kruis Theologie & Praktijk van een Hedendaagse Godsdienst Scientology
Kies een taal
Opsporing
-->
Een naslagwerk Aangeboden door de Church of Scientology International Home
Inhoudsopgave
Het Credo van de Scientology kerk Inleiding
Hoofdstukken
Hoofdstuk 1 Een definitie van godsdienst in een pluralistische samenleving
Hoofdstuk 2 De beginselen van Scientology
Hoofdstuk 3 De godsdienstige gebruiken van Scientology
Hoofdstuk 4 Geschriften en symbolen van de Scientology godsdienst
Hoofdstuk 5 Organisaties van de Scientology godsdienst
Hoofdstuk 6 Maatschappelijke activiteiten van Scientologen
Hoofdstuk 7 L. Ron Hubbard, De stichter van Scientology
Appendices
Lijst van Scientology kerken en missies
BibliografieInleiding

 U it westers oogpunt gezien heeft de functie van godsdienst in de 20ste eeuw een groot aantal veranderingen ondergaan. De elkaar snel opvolgende technologische ontwikkelingen hebben daarbij ongetwijfeld een grote rol gespeeld. Geen enkele van de grote wereldgodsdiensten, zowel christelijk als niet-christelijk, is gevrijwaard gebleven tegen vragen of twijfel. De lijkwade van Turijn werd geconfronteerd met koolstofdatering en elektronenmicroscoop en biologen beweren dat zij nu in staat zijn leven te creëren. Wie twijfels heeft aan de juistheid van de fundamentele beginselen van godsdienst, vindt deze in het fonkelende licht van de wetenschappelijke prestaties bevestigd.

Toch is het conflict tussen wetenschap en godsdienst in werkelijkheid slechts een pseudo-conflict. Zoals Albert Einstein al opmerkte: “Wetenschap zonder godsdienst is kreupel. Godsdienst zonder wetenschap is blind.”

Terwijl de Scientology godsdienst is ontstaan in de eeuw die de grootste wetenschappelijke vooruitgang te zien geeft en door dit conflict dan ook niet onaangetast is gebleven, zijn scientologen dezelfde overtuiging toegedaan als Einstein en gelijkgezinde denkers, namelijk dat zulke verschillen van opvatting het gevolg zijn van onbegrip over de taak die godsdienst en wetenschap in deze tijden van grote verandering hebben, en zelfs van onbegrip omtrent het wezenlijke van godsdienst zelf.

Hoewel de Scientology kerk pas dateert uit 1954, kunnen we met zekerheid zeggen dat zij voldoet aan een godsdienstige behoefte. Inmiddels heeft Scientology over de hele wereld meer dan 3000 kerken, missies en aanverwante organisaties, groepen en andere activiteiten waarmee ongeveer 8 miljoen mensen in meer dan 100 landen en in meer dan 30 talen worden bereikt.

Vervolgd...

  Vorige Volgende

Top
Contact Woordenlijst Boekhandel Overzicht Aanverwante Sites